Mobirise

Werkproces WERKFIT

De UWV re-integratiedienst WERKFIT maken is een re-integratietraject waarin mensen die al een lange tijd niet aan het werk geweest zijn, klaargestoomd worden voor de arbeidsmarkt. Het volgen- en in kaart brengen van bijvoorbeeld een opleiding maakt hier onderdeel van uit. Een WERKFIT traject is vooral bedoeld voor mensen met een Wajong, WGA- of ZW uitkering van het UWV. Een NAAR WERK traject kan hier op aansluiten. JOBCAMP is UWV geaccrediteerd om deze re-integratiedienst voor of namens het UWV uit te voeren. Processtappen: Wat ga je in het WERKFIT Traject van Jobcamp doen?

  1. Kennismaking met de coach |Wensen en verwachtingen t.a.v. werk, salaris, reisafstand etc. inventariseren we. Vooraf stuurt de kandidaat zijn/haar Curriculum Vitae in. Belangrijk is in deze stap om in kaart te brengen wat je (nog) nodig hebt om (arbeidsmarkt) fit te worden.  
  2. INFORMATIE VERZAMELEN: Wie ben je, wat kan je en wat wil je? | Waar en in wat voor omgeving, organisatie, bedrijf gedij jij het beste? Wie ben je als mens, wat is leuk aan werk, …het nieuwe werk, waarom wil je iets anders? Hoe ziet je droombaan eruit? Het maken van een aantal testen maken hier onderdeel van uit. Evenals, het uitwerken en uitschrijven van de Jobcamp meter methode (Biografische methode).  
    INFORMATIE BEWERKEN: Het uitwerken en analyseren van de gegevens en resultaten. Uitmondend in een persoonlijke profielschets. Bevattend: werkwaarden, competenties en mogelijk passende functies/beroepen. Maar ook; welke opleidingen en/of cursussen zijn nodig.
  3.  Arbeidsmarkt oriëntatie| Kansen in de regio: Wat is binnen handbereik en in de regio te verwezenlijken? Wat is het huidige werkaanbod en waar liggen kansen. Hoe- en langs welke weg creëer je die? Hoe zoek je (nu/straks) als je ‘fit’ bent naar werk. Via welke kanalen?  
  4. Rapportage van bevindingen; Alle verzamelde informatie en kansen zijn inclusief een advies verwoord in een rapportage. Deze rapportage kan als opmaat dienen voor een mogelijk NAAR WERK traject. 

 Inbegrepen:

• LDC Interesse en competentie test | plus aanvullende testen | plus biografische methode JCM

• Inclusief: realtime vacature en opleidingen-/cursussen applicatie

• Persoonlijke profielschets

• Huiswerk

• Gesprekken met een persoonlijke coach (fysiek en/of via video bellen)

• Rapportage van bevindingen + advies • Outdoor sessie(s). O.a. wandel-coaching 

Werkproces naar WERK

 De re-integratiedienst NAAR WERK is een re-integratietraject waar mensen onder begeleiding actief naar passend en duurzaam werk begeleid worden. Een Naar Werk traject is vooral bedoeld voor mensen met een ZW of AG uitkering van het UWV. Een NAAR WERK traject sluit aan op een WERKFIT traject. Voor kandidaten die een WERKFIT traject gevolgd hebben start het NAAR WERK traject bij stap 5. JOBCAMP is UWV geaccrediteerd om deze re-integratiedienst voor/of namens het UWV uit te voeren. Processtappen: Wat ga je in het NAAR WERK Traject van Jobcamp doen?  

  1. : Kennismaking met de coach |Wensen en verwachtingen t.a.v. werk, salaris, reisafstand etc. inventariseren we. Vooraf stuurt de kandidaat zijn/haar Curriculum Vitae in. Belangrijk is in deze stap om in kaart te brengen wat je (nog) nodig hebt om (arbeidsmarkt) fit te worden.     
  2.  INFORMATIE VERZAMELEN: Wie ben je, wat kan je en wat wil je? | Waar en in wat voor omgeving, organisatie, bedrijf gedij jij het beste? Wie ben je als mens, wat is leuk aan werk, …het nieuwe werk, waarom wil je iets anders? Hoe ziet je droombaan eruit? Het maken van een aantal testen maken hier onderdeel van uit. Evenals, het uitwerken en uitschrijven van de Jobcamp meter methode (Biografische methode).
    INFORMATIE BEWERKEN: Het uitwerken en analyseren van de gegevens en resultaten. Uitmondend in een persoonlijke profielschets. Bevattend: werkwaarden, competenties en mogelijk passende functies/beroepen. Maar ook; welke opleidingen en/of cursussen zijn nodig.
  3. Arbeidsmarkt oriëntatie| Kansen in de regio: Wat is binnen handbereik en in de regio te verwezenlijken? Wat is het huidige werkaanbod en waar liggen kansen. Hoe- en langs welke weg creëer je die? Hoe zoek je (nu/straks) als je ‘fit’ bent naar werk. Via welke kanalen?  
  4.  Rapportage van bevindingen; Alle verzamelde informatie en kansen zijn inclusief een advies verwoord in een (tussen) rapportage.  
  5. Arbeidsmarkt oriëntatie| Vervolg -Netwerken wat is dat? Theorie in praktijk brengen. Inregelen, opbouwen en in kaart brengen. -Het lezen en begrijpen van vacatureteksten.